Thursday, October 25, 2007

SUCRE SCHOOL. Mexico City. 2007

Design Team:
Gabriel Esquivel
Antonio Creixell
Margarita Gomez Galvarriato
Construction Company: MARNHOS.
The Sucre Elementary School proposes an architecture that is direct and pragmatic and visually exuberant. The school designed the school for 1,000 students. The design was based on a concept of using a surface that will lift part of the project off the ground. The site previously housed a Mexican Hacienda with beautiful gardens. The house was demolished to make room for the school. However, it was part of the program to keep a soft court area that would preserve the original garden as well as most of the trees. The main entrance to the school is located along Ave. TaxqueƱa in the South of Mexico City. The area is extremely urban with high traffic patterns. This structure is divided in four different components, an office bar suspended on piloti, the first courtyard building on the east side that is the kindergarten. The long three-story bending bar that corresponds to the Elementary school and the multipurpose room and library that divide the hard court from the soft court. The architectural showpiece is the library and multipurpose room in the upper portion corresponds to the multipurpose room with a rounded concrete surface, this space is completely transparent and opens to a north terrace covered by a tent structure facing the hard court. The multipurpose room and terrace are the social and cultural center of the school, where students mingle between classes and return in the evenings and on weekends for special events. Introducing natural light into this building’s interior was of utmost importance. This was accomplished with sun control louvered windows for eastern exposure and large windows along the west corridor. There are large opening in certain part of the roof surface to let natural light filter through. The openings are left uncovered; noises dissipate into the sky, and fresh air and light are present at all times.